Brandstofprijzen, benzineprijzen, dieselprijzen in Europa

Nederland is en blijft koploper met de hoogste benzineprijs van Europa. De belasting- en accijnsdruk van de Nederlandse overheid zorgt ervoor dat Nederlanders massaal met een bijna lege tank Nederland uitrijden, om deze vervolgens over de grens in België, Duitsland en Luxemburg weer snel vol te tanken. Met name Luxemburg blijft al jaren een paradijs voor autorijders, waar alle brandstoffen stukken voordeliger zijn.
Rijdt u dus op benzine, diesel of LPG en heeft u Frankrijk als eindbestemming? Tank dan uw auto vol voordat u Frankrijk in rijdt, want een benzineprijs met een voordeel van 30 cent per liter is al snel te behalen op de benzinestations in Luxemburg.
Nederland heeft de hoogste belastingdruk op brandstof ter wereld. Ruim 60% van de Euro95 literprijs bestaat uit accijns, wettelijke heffing en BTW. De rest van de literprijs wordt hoofdzakelijk bepaald door de ruwe olieprijs. De ruwe olieprijs is onder andere afhankelijk van de productieomvang, de dollarkoers, wereldgebeurtenissen en weersomstandigheden.

Actuele benzineprijs, diesel- en gasprijzen in Europa

Bekijk in onderstaand overzicht de actuele benzine- en dieselprijzen van de belangrijkste landen in Europa. Onthoud daarbij dat onderstaande prijzen slechts adviesprijzen zijn. Dit betekent dat er nog veel te winnen valt als u gaat tanken bij de kleine prijsvechters binnen de bebouwde kom en niet langs de snelweg bij de grote tankstations. Op een volle tank kan dit al gauw € 6,- tot € 10,- schelen in uw portemonnee.

Benzineprijs Nederland  Benzineprijs Belgie  Benzineprijs Duitsland  Benzineprijs Frankrijk Benzineprijs Luxemburg
Benzineprijs Nederland      Benzineprijs België             Benzineprijs Duitsland       Benzineprijs Frankrijk        Benzineprijs Luxemburg

Vanaf oktober 2018 hebben brandstoffen in de EU dezelfde naam gekregen. Euro 95 heet sinds die maand E10 heten, Euro 98 werd E5 en diesel kreeg als naam B7. De letter en het getal verwijzen naar het ethanolgehalte in de gebruikte brandstof. Vanaf 2020 is het verplicht in Nederland om het percentage biobrandstof te vermelden in de brandstofnaam. Vandaar de naam E10, daar zit 10 procent biobrandstof in. Waterstof krijgt in de toekomst de naam H2 en LPG houdt voorlopig dezelfde benaming.