Bereken de afstand van hardloop, fiets- en wandelroutes

Met de applicatie: Bereken de afstand van hardloop, fiets- en wandelroutes bereken je eenvoudig de exacte kilometerafstand van je favoriete hardlooprondje, fietsroute of wandeltocht. De meettool werkt als volgt:


Hoe werkt deze tool?

  • Activeer de meettool met de meetbutton rechtsboven op de map/kaart  . De meetbutton opent zich.
  • Klik op de kaart en plaats een eerste marker van vertrekpunt
  • Klik nogmaals op de kaart en plaats een tweede marker op de plaats van een tussenpunt
  • Klik nogmaals op de kaart en plaats een derde marker op de plaats van een tussenpunt ect.
  • Dubbelklik om een laatste marker te plaatsen
  • Wis uw route met het kruisje in de meetbutton

TomTom berekent het opgegeven routes snel en direct via een API in kilometers. U kunt desgewenst een print maken van deze afstandsgegevens.

 

Waarom is hardlopen zo lekker?

Waarom verlangt een hardloper na een dag vol stress op het werk zo naar het moment waarop hij/zij de loopschoenen aantrekt om “lekker te gaan lopen”? Waarom heeft een loper na een goede training het gevoel dat hij de hele wereld weer aankan? Geloof het of niet maar volgens veel wetenschappers zit het tussen je oren.Lang werd gedacht dat de stof endorfine, een pijndempend hormoon, ervoor verantwoordelijk zou zijn dat lopers zich goed voelen tijdens en na het lopen, aangezien de waarden sterk stijgen tijdens en na een training. Onderzoek heeft echter aangetoond dat endorfinen vanuit de bloedbaan nooit de hersenen bereiken. Het effect op je stemming lijkt hiermee te zijn uitgesloten. Wel stimuleert het endorfinesysteem het dopaminesysteem.

Dopamine, serotonine en noradrenaline genieten momenteel de volle aandacht van wetenschappers. Deze eurotransmitters zijn boodschappers tussen lichaam en geest en worden aangetroffen in hersencellen. Ze zijn verantwoordelijk voor je stemming en emotie. Men denkt nu dat hardlopen de afscheiding van deze neurotransmitters vergroot. Maar…

Wetenschappers uit andere hoek echter, beweren dat dat lekkere, soms euforische, gevoel tussen de oren zit! Zij leggen er de nadruk op dat een zware training bijvoorbeeld, je gedachten afleidt van de dingen van alledag. Je hebt het gevoel iets bereikt te hebben en dat geeft je een goed gevoel. Deze wetenschappers onderscheiden psychologische oorzaken niet van fysiologische. Zo werden ervaren hardlopers eerst buiten aan het hardlopen gezet en daarna ook op een loopband binnen. Wat bleek? Hun stemming werd alleen significant beter na het hardlopen buiten…. Hardlopen? Het zit gewoon tussen je oren!

Hardlooproute. Hoe leer je sneller lopen?

Nadat je een tijdje hebt gelopen en uw uithoudingsvermogen heeft verbeterd, kunt u zich richten op een nieuw doel – harder lopen! Hier zijn een aantal eenvoudige dingen die je kunt doen om te beginnen met harder lopen en om je tijden op je hardlooproute te verbeteren:

Wees voorbereid op een weinig ongemak
Sommige beginners hebben moeite met sneller lopen omdat ze bang zijn voor het ongemakkelijke gevoel. Maar een van de eerste stappen om sneller te kunnen lopen is om te leren hoe het voelt wat jouw ideale looptempo is. Wanneer je sneller wilt lopen tijdens een looptraining, verwacht dan dat je buiten adem raakt en dat je je beenspieren voelt branden. Is niet erg, even doorbijten.

Werk aan uw snelheid
Als je snellere passen neemt, zul je sneller lopen. Zo simpel is het. Begin met een sprintje binnen uw eigen looptempo gedurende 30 seconden en tel elke keer dat je rechtervoet de grond raakt. Dan jog voor een minuut om te herstellen en voer je het sprintje opnieuw uit gedurende 30 seconden, dit keer probeer je meer stappen te maken. Focus op het nemen van snelle, lichte, korte stappen – alsof je over hete kolen loopt.

Doe een een keer per week looptempo
Tempo lopen helpt je bij het?ontwikkelen van uw anaërobe drempel, die van cruciaal belang is voor het sneller lopen. Om dit te doen ga je een tempo lopen, hardlopen te beginnen met 5 tot 10 minuten ga dan verder met 15 tot 20 minuten op ongeveer 10 seconden langzamer dan uw 10K tempo. Eindig met 5 tot 10 minuten afkoelen. Als u niet zeker weet wat uw 10K tempo is loop gan in een tempo dat aanvoelt als “comfortabel hard.”

Heuvel training
Heuveltraining is een efficiënte manier om kracht op te bouwen. Zoek een vrij steile heuvel, die ongeveer 100 meter lang is. Lopen hard naar de top van de heuvel en loop langzaam terug naar beneden. Begin met 3 tot 4 herhalingen een keer per week, en geleidelijk werk je weg omhoog tot 6 à 7 herhalingen.

Gewichtsverlies
Als je al probeert om wat kilo’s lichter te worden is hier een nieuwe reden. Onderzoek heeft aangetoond dat hardlopers gemiddeld twee seconden per kilometer sneller gaan voor elke pond die ze verliezen. Dus bijvoorbeeld 10-pond gewichtsverlies zou ongeveer een 1,5 minuut schelen tijden een 5000 meter rondje.

Vergeet niet te rusten
Ga er niet vanuit dat je van elke dag rennen sneller gaat lopen. Rust is van cruciaal belang voor je herstel en blessurepreventie. Dus vergeet niet om minstens een dag vrij te nemen per week. Uw spieren herstellen en repareren zichzelf tijdens je rustdagen.

Slimme loopstrategie | Bereken de afstand van hardloop, fiets- en wandelroutes
Het is mogelijk om een aantal seconden of misschien zelfs minuten van je eindtijd af te halen door een slimme racestrategie. Bijvoorbeeld door niet te snel te beginnen. Probeer een aantal van deze strategieën voor het uitvoeren van een snellere tijd.