Handelsreiziger: Vind de snelste route tussen meerdere adressen

Het vraagstuk van de handelsreiziger is één van de oudste wiskundige probleemstellingen op het gebied van mobiliteit. De vraag: Wat is de snelste route tussen meerdere adressen of postcodes is dan ook complex. KilometerAfstanden heeft op basis van Google Maps een kant-en-klare oplossing ontwikkeld waarmee u uw route snel en efficient berekent. Handig voor pakketbedrijven, koeriersdiensten of particulieren die dagelijks meerdere adressen moeten bezoeken.
U kunt maximaal 10 plaatsen en/of postcodes van bezoekadressen invoeren. De tool geeft direct de snelste route weer van alle ingevoerde adressen. U kunt de route veranderen door een locatie naar een andere positie te slepen. U vind de snelste route weergeven met de knop “Optimaliseer route”. Deze functie hergroepeert de adressen en geeft de meest efficiente route weer van alle locaties.

De handelsreiziger in de praktijk
Je hebt een aantal steden die bezocht moeten worden in een auto. Alle steden moeten 1 keer bezocht worden en vervolgens kan de auto weer terug naar het bedrijf. De steden hebben onderling een bepaalde afstand tot elkaar en deze afstand zorgt voor kosten in geld (meer kilometers zijn uiteraard meer dure liters benzine of diesel) en kosten in tijd (hoe groter de afstand, hoe langer de handelsreiziger onderweg is). De uitdaging voor het bedrijf is dan om de kortste route te vinden. En daar komt de wiskunde om de hoek kijken. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde oplossingsmethoden (algoritmen) om dit soort problemen snel te kunnen oplossen?

Het handelsreizigersprobleem is een klassiek probleem met moderne toepassingen. Het gaat tegenwoordig niet alleen meer om een handelsreiziger die een zo kort mogelijke route langs alle twaalf provinciehoofdsteden van Nederland moet maken. De huidige toepassingen zijn uiteenlopend en vaak erg complex. Zo is een probleem waarbij ruim 3000 gaatjes in een printplaat geboord moeten worden uit te leggen als handelsreizigersprobleem, waarbij de lengte van het door de boorkop af te leggen traject moet worden geminimaliseerd. Deze specifieke instellingen zijn inmiddels allang met de huidige algoritmen opgelost en worden dagelijks toegepast.